E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Cukinia w zalewie musztardowej

Składniki

  • ok. 2 kg cukinii
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek musztardy
  • liście laurowe, ziele angielskie, koper

Przygotowanie

  • Cukinię obrać i pokroić na podłużne kawałki – słupki. Jeśli cukinia jest bardzo duża, można usunąć ze środka pestki. Ułożyć pionowo w słoikach.
  • Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Dodać musztardę i wymieszać.
  • Do słoików dodać liście laurowe, ziele angielskie i koper (po 1 sztuce) zalać zalewą i zakręcić.
  • Pasteryzować przez ok. 3 minuty licząc od momentu zagotowania wody w garnku (lub w piekarniku przez 20 minut w 120 stopniach C).
  • Można już jeść po kilku dniach lub odstawić do piwnicy lub spiżarki na zimę.

Wskazówki

W takiej zalewie można też zrobić ogórki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − 4 =