Cukinia w zalewie musztardowej
Składniki
- ok. 2 kg cukinii
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek musztardy
- liście laurowe, ziele angielskie, koper
Przygotowanie
- Cukinię obrać i pokroić na podłużne kawałki – słupki. Jeśli cukinia jest bardzo duża, można usunąć ze środka pestki. Ułożyć pionowo w słoikach.
- Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Dodać musztardę i wymieszać.
- Do słoików dodać liście laurowe, ziele angielskie i koper (po 1 sztuce) zalać zalewą i zakręcić.
- Pasteryzować przez ok. 3 minuty licząc od momentu zagotowania wody w garnku (lub w piekarniku przez 20 minut w 120 stopniach C).
- Można już jeść po kilku dniach lub odstawić do piwnicy lub spiżarki na zimę.
Wskazówki
W takiej zalewie można też zrobić ogórki.