Fasolka zapiekana z fetą i cukinią w sosie pomidorowym
Składniki
4 porcje
- 1 puszka 400 g krojonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula
- 1 cukinia
- liście świeżej bazylii
- 1 puszka białej fasolki
- ok. 100 g sera sałatkowego typu feta
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
- W garnku podgrzać 1 łyżkę oliwy wraz z pokrojonym na cienkie plasterki 1 ząbkiem czosnku. Dodać pomidory, 1 łyżeczkę suszonego oregano, sól i pieprz i co chwilę mieszając gotować przez ok. 10 minut.
- Na większej patelni na 1 łyżce oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterk czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i łyżeczką oregano.
- Do garnka z pomidorami dodać poszarpaną bazylię oraz odcedzoną białą fasolkę. Wymieszać i gotować przez ok. 5 – 10 minut.
- Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cukinię z cebulą i posypać fetą lub serem sałatkowym. Zapiekać przez ok. 15 – 20 minut. Można dodać też gałązkę rozmarynu i płatki chili. Podawać z pieczywem np. z bagietką.