Przejdź do treści
Składniki
- 3 jajka
- 200 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
- mała szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g borówek amerykańskich
- 70 g płatków migdałowych
Przygotowanie
- Jajka i masło (pokrojone w kostkę) wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ubić jajka z cukrem mikserem na jasną i puszystą masę (ok. 7 minut).
- Dodać cukier wanilinowy oraz aromat migdałowy i dalej miksując dodawać po kawałku masło. Ubić na puszystą masę.
- Wyłączyć miksowanie. Dodać mąkę pszenną, migdałową, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać łopatką lub krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
- Wymieszać łopatką z połową borówek i wyłożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię.
- Na wierzch wysypać pozostałe borówki i delikatnie wcisnąć je w ciasto.
- Wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut, do suchego patyczka.