E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Ciasto migdałowe z borówkami

Składniki

  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 70 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  • Jajka i masło (pokrojone w kostkę) wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ubić jajka z cukrem mikserem na jasną i puszystą masę (ok. 7 minut).
  • Dodać cukier wanilinowy oraz aromat migdałowy i dalej miksując dodawać po kawałku masło. Ubić na puszystą masę.
  • Wyłączyć miksowanie. Dodać mąkę pszenną, migdałową, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać łopatką lub krótko zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Wymieszać łopatką z połową borówek i wyłożyć ciasto do formy, wyrównać powierzchnię.
  • Na wierzch wysypać pozostałe borówki i delikatnie wcisnąć je w ciasto.
  • Wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 minut, do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 1