Nutella śliwkowa
Składniki
3 słoiczki:
- 2 kg śliwek (np. węgierek)
- 3/4 kg cukru (można dać mniej)
- 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%
Przygotowanie
- Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Włożyć na dużą patelnię żeliwną lub do płaskiego garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia).Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Wydłużyć dodatkowo czas smażenia, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję powideł *
- Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.
* ja lubię gdy powidła są ciemne i dość gęste. Smażyłam je przepisowo 1 i 1/2 godziny, ale na grubej i dużej patelni żeliwnej (o dużej powierzchni parowania i utrzymującej stałą wysoką temperaturę).