E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Placek ziemniaczany z sosem kurkowym

Składniki

 2 porcje lub 1 duża
Placek ziemniaczany
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
Sos kurkowy
  • 300 g kurek
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżk masła
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie

Placek ziemniaczany
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 – 10 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
  • Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię (śr. 20 – 22 cm), wlać 2 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek.
  • Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałą łyżkę oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
Sos kurkowy
  • Kurki umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją, pod koniec dodać drobno starty czosnek.
  • Dodać kurki i smażyć przez ok. 7 minut, w międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
  • Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki lub koperek i wymieszać. Gotować przez ok. 2 minuty.

Wskazówki

Zamiast jednego placka można z podanego przepisu usmażyć klasyczne, małe placuszki ziemniaczane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

62 − 54 =