Placek ziemniaczany z sosem kurkowym
Składniki
2 porcje lub 1 duża
Placek ziemniaczany
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 cebuli
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju roślinnego
Sos kurkowy
- 300 g kurek
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżk masła
- 125 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka natki pietruszki lub koperku
Przygotowanie
Placek ziemniaczany
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 – 10 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku.
- Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
- Rozgrzać patelnię (śr. 20 – 22 cm), wlać 2 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek.
- Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałą łyżkę oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
Sos kurkowy
- Kurki umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją, pod koniec dodać drobno starty czosnek.
- Dodać kurki i smażyć przez ok. 7 minut, w międzyczasie doprawić solą oraz pieprzem.
- Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki lub koperek i wymieszać. Gotować przez ok. 2 minuty.
Wskazówki
Zamiast jednego placka można z podanego przepisu usmażyć klasyczne, małe placuszki ziemniaczane.