E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Chlebek marchewkowy z cynamonem

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g marchewki
  • 1 jabłko
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • mała szczypta soli
Polewa
  • 125 g kremowego serka typu Twój Smak / Philadelphia
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
  • Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć tak samo jak marchewkę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę podłużną o długości 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszustą masę. Wciąż ubijając dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  • W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem oraz solą.
  • Przesypać do ubitej masy i zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać marchewkę z jabłkiem i wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika na około 45 -50 minut do suchego patyczka.
  • Serek ubijać razem z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii przez ok. 2 minuty, następnie rozsmarować po ostudzonym cieście. Posypać posiekanymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 3 =