Chlebek marchewkowy z cynamonem
Składniki
- 4 jajka
- 300 g marchewki
- 1 jabłko
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- mała szczypta soli
Polewa
- 125 g kremowego serka typu Twój Smak / Philadelphia
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć tak samo jak marchewkę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę podłużną o długości 28 – 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem na puszustą masę. Wciąż ubijając dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
- W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem oraz solą.
- Przesypać do ubitej masy i zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
- Dodać marchewkę z jabłkiem i wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremki i wstawić do piekarnika na około 45 -50 minut do suchego patyczka.
- Serek ubijać razem z cukrem pudrem oraz ekstraktem z wanilii przez ok. 2 minuty, następnie rozsmarować po ostudzonym cieście. Posypać posiekanymi orzechami.