E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Fasola zapiekana z warzywami

składniki

 2 – 4 porcje
  • 200 g suchej fasoli lub 1 puszka ugotowanej
  • 1 batat (300 g)
  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 podłużna papryka
  • 1/2 cebuli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy extra
  • 30 g tartego parmezanu
  • dodatki: 1 papryczka chili, bazylia
Przygotowanie
  • Fasolę suchą należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie odcedzić wodę, wlać nową (kilka cm powyżej poziomu fasoli), posolić i gotować do miękkości przez ok. 1,5 – 2 godziny. Do zapiekanki używamy ok. 1 – 1,5 szklanki odcedzonej fasoli.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować większą formę do zapiekania ok. 20 x 30 cm.
  • Batata obrać i pokroić w kostkę. Cukinię przyciąć na końcach i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na połówki.
  • Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką. Polać oliwą i przemieszać. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Następnie wyłożyć odcedzoną fasolę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną papryczką chili i posiekaną bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + = 11