Fasola zapiekana z warzywami
składniki
2 – 4 porcje
- 200 g suchej fasoli lub 1 puszka ugotowanej
- 1 batat (300 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 1 podłużna papryka
- 1/2 cebuli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy extra
- 30 g tartego parmezanu
- dodatki: 1 papryczka chili, bazylia
Przygotowanie
- Fasolę suchą należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie, następnie odcedzić wodę, wlać nową (kilka cm powyżej poziomu fasoli), posolić i gotować do miękkości przez ok. 1,5 – 2 godziny. Do zapiekanki używamy ok. 1 – 1,5 szklanki odcedzonej fasoli.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować większą formę do zapiekania ok. 20 x 30 cm.
- Batata obrać i pokroić w kostkę. Cukinię przyciąć na końcach i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić na półplasterki. Pomidorki pokroić na połówki.
- Warzywa doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką słodką. Polać oliwą i przemieszać. Wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 30 minut. Następnie wyłożyć odcedzoną fasolę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze przez ok. 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika, posypać posiekaną papryczką chili i posiekaną bazylią.