E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Kompot żurawinowy

Składniki

 2 porcje
  • 1 litr wody
  • 300 g żurawiny (2 szklanki)
  • 1/2 jabłka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • 1 laska cynamonu, 1 anyż, 5 goździków
  • do podania: pomarańcza, rozmaryn

Przygotowanie

  • Zagotować wodę w garnku razem z opłukaną żurawiną oraz dodatkami: pokrojonym na ósemki jabłkiem, miodem, cukrem oraz przyprawami: cynamonem, anyżem, goździkami.
  • Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż żurawina popęka i zmięknie.
  • Można podawać z półplasterkiem pomarańczy i gałązką rozmarynu. Do dekoracji do szklanek można również włożyć po kawałku jabłka z kompotu, po łyżce ugotowanej żurawiny oraz przyprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 − = 9