E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Ciasto wiewiórka

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 5 – 6 łyżek stopionego masła

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
  • Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
  • Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
  • Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Propozycja podania

3 możliwe wersje:

  • cukier puder
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki wiórków kokosowych lub zrumienionych płatków migdałów
  • masa z serka Philadelphia jak w cieście marchewkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

79 − 73 =