Ciasto wiewiórka
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 100 g ciemnej czekolady
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 5 – 6 łyżek stopionego masła
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
- Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
- Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
- Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
- Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
- Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Propozycja podania
3 możliwe wersje:
- cukier puder
- 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki wiórków kokosowych lub zrumienionych płatków migdałów
- masa z serka Philadelphia jak w cieście marchewkowym