E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Sernik dubajski

Sernik dubajski

Sernik waniliowy z czekoladą dubajską – łatwy przepis!

Składniki

Spód
  • 150 g herbatników
  • 70 g masła
Masa serowa
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 ml śmietanki 30%
Dubajska czekolada
  • 180 g ciasta filo lub kataifi
  • 80 g masła
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g niesolonych, obranych pistacji
PRZYGOTOWANIE
Spód i masa serowa
  • Herbatniki rozdrobnić w melakserze na piasek, dodać masło i ponownie dokładnie zmiksować. Powstałą masą wyłożyć spód i część boków szczelnej tortownicy o średnicy 22 cm. Formę wstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia (np. keksówkę), do której wlejemy wrzącą wodę.
  • Do misy miksera włożyć twaróg, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • Dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę (odłożyć tylko 2 łyżki śmietanki na polewę). Zmiksować całość na jednolitą masę serową.
  • Wylać na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do foremki na dnie piekarnika.
  • Sernik piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić.
Dubajska czekolada
  • Ciasto filo posiekać na jak najcieńsze i niezbyt długie (ok. 5 cm) paseczki (nitki jak spaghetti). Ciasto kataifi pokroić na ok. 5 cm kawałki.
  • Masło roztopić na małym ogniu na dużej patelni. Dodać posiekane ciasto i wymieszać. Smażyć aż zmieni kolor na złoty, co chwilę mieszając, aż stanie się chrupiące i zrumienione, odstawić z ognia.
  • Ciasto filo włożyć do dużej miski i wymieszać z kremem pistacjowym.
  • Wyłożyć na wierzch sernika, docisnąć i wyrównać powierzchnię.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami odłożonej śmietanki. Polać po wierzchu sernika i udekorować posiekanymi pistacjami.
  • Sernik schłodzić, następnie zdjąć metalową obręcz z sernika, aby nie wilgotniał i mógł odparować.

Wskazówki

Oprócz kremu pistacjowego, można dodać również 2 łyżeczki tahini.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 27 = 29
Powered by MathCaptcha