E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Czekoladowa Chmura z truskawkami

Składniki

 ok. 12 porcji
Ciasto czekoladowe
  • 300 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) lub gorzkiej
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
Dodatki
  • świeże truskawki
  • 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej)
  • 250 g sera mascarpone (zimnego)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie śmietan – fix (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – 26 cm.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić razem z masłem nie podgrzewając za bardzo składników (np. w rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając). Odstawić z ognia.
  • Do czystej miski wbić 2 jajka oraz dodać żółtka z pozostałych 4 jajek (białka zachować). Żółtka wymieszać rózgą, następnie wlać do nich masę czekoladową z rondelka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
  • Ubić pozostałe 4 biała na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając, aż piana będzie sztywna i gęsta.
  • Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
  • Wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 minut (w 24 cm tortownicy mierzonej od wewnątrz) lub ok. 30 minut (w 26 cm tortownicy).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie ostudzić (podczas studzenia środek ciasta zazwyczaj się zapadnie tworząc miejsce na krem i owoce, jeśli się tak nie stanie to piecz następnym razem krócej).
Dodatki
  • Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone oraz cukier wanilinowy. Ubijać mikserem na sztywną, gęstą oraz puszystą masę, przez ok. 2 minuty. Pod koniec wmiksować w krem śmietan-fix jeśli go używamy (przedłuża trwałość kremu, warto go dodać gdy deser będziemy dłużej przechowywać).
  • Wyłożyć na wystudzone ciasto, dodać pokrojone owoce i udekorować listkami mięty. Można od razu podawać lub przechowywać w lodówce. Przed podaniem ocieplić w temp. pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 46 = 47
Powered by MathCaptcha