E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Eklerek – ciasto bez pieczenia proste, szybkie i pyszne

Składniki

 ok. 30 porcji
  • 625 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 op. budyniu wanilinowego
  • 500 g mascarpone (chłodne)
  • 350 g krakersów
Polewa
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 100 g ciemnej czekolady (ok. 50% kakao)

Przygotowanie

  • W garnku zagotować 500 ml mleka. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z proszkami budyniowymi.
  • Gdy mleko zacznie kipieć dodać cukier i wymieszać. Następnie do gotującego się mleka wlać rozpuszczone proszki budyniowe i energicznie wymieszać rózgą.
  • Gotować minutę a następnie odstawić z ognia i przełożyć do miski. Na wierzchu położyć kawałek folii spożywczej i całkowicie ostudzić (np. na balkonie).
  • Zagotować śmietankę na polewę, odstawić z ognia, dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia na ok. 15 min.
  • Mascarpone włożyć do misy miksera i ubijać do podwojenia objętości (około 1 – 2 minuty). Następnie dodać ostudzony budyń i zmiksować na jednolity krem.
  • Dno formy 20 x 30 cm wyłożyć warstwą krakersów. Wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć resztę kremu i kolejną warstwę krakersów.
  • Polać tężęjącą polewą i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

75 − = 66
Powered by MathCaptcha