Sałatka drwala
Sałatka z kurczakiem, boczkiem, smażonym serem w panierce oraz z grzankami z bułki hamburgerowej z sezamem
Składniki
4 porcje
-
2 bułeczki hamburgerowe
- 1 łyżka sezamu (dla chętnych)
-
80 g boczku wędzonego (cienkie plasterki)
-
1/2 sałaty lodowej
-
4 łyżki prażonej cebuli
-
1 średni słoik ogórków konserwowych (np. korniszonów)
-
1 pomidor
-
szczypiorek
Smażony ser
- 120 g sera camembert
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
Kurczak
- 300 g kurczaka, 2 filety
- 2 łyżki przyprawy gyros/kebab
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
Sos
- 3 łyżki ketchupu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
Przygotowanie
- Bułki przekroić (wzdłuż, jak do przełożenia). Dolne części pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni, wyłożyć na dno salaterki. Teraz tak samo postąpić z górnymi częściami bułki, dodając pod koniec sezam, aby delikatnie się podprażył. Górne części bułki z sezamem odłożyć na później.
- Przygotować smażony ser: ser camembert pokroić w kosteczkę, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć krótko na patelni, na łyżce oleju, aż będzie miękki w środku. Wyłożyć na grzanki w salaterce.
- Boczek pokroić na ok. 2 cm kawałki i wytopić oraz lekko zrumienić na patelni. Ułożyć kolejną warstwę sałatki z podsmażonego boczku.
- Przygotować kurczaka: filety kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Smażyć na natłuszczonej patelni przez około 4 minuty co chwilę mieszając, pod koniec polać mieszanką soku z cytryny, miodu i oliwy. Dodać do sałatki. Skropić ketchupem.
- Sałatę lodową opłukać i dokładnie osuszyć, poszatkować, ułożyć w salaterce. Posypać prażoną cebulką.
- Wymieszać majonez z jogurtem i polać po sałatce.
- Do sałatki dodać pokrojone ogórki konserwowe (małe korniszony przekroić wzdłuż) oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
- Przykryć odłożną bułką i posypać sezamem. Posypać szczypiorkiem.
Wskazówki
Aby upiec kurczaka nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Filety doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Umieścić w żaroodpornym małym naczyniu. Wymieszać sok z cytryny, miód i oliwę i polać po kurczaku. Piec bez przykrycia w rozgrzanym piekarniku przez ok. 35 – 40 minut, przewracając kurczaka co 10 minut.