E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Jajka sadzone we wstążkach z cukinii Z czosnkiem, bazylią i parmezanem

Składniki

 1 – 2 porcje
  • 1 cukinia 300 g
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3 jajka
  • świeża bazylia
  • ser grana padano lub parmezan (ok. 20 g)
  • masło, oliwa extra

Przygotowanie

  • Umyć cukinię i obrać obieraczką do warzyw tworząc cieniutkie paseczki, z pominięciem środka cukinii z nasionami.
  • Rozgrzać dużą patelnię, roztopić 1 łyżkę masła i włożyć cukinię. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz czosnkiem granulowanym (ok. 1/3 łyżeczki). Delikatnie wymieszać (np. szczypcami do mięsa) i rozłożyć po całej patelni.
  • Trzymając patelnię na średnim ogniu skropić cukinię oliwą, następnie zrobić 3 miejsca w cukinii na jajka, posmarować patelnię w tych miejscach dodatkowym masłem i wbić w środek jajka. Doprawić je solą.
  • Patelnię przykryć i podgrzewać przez ok. 1,5 – 2 minuty, aż białka jajek się zetną, a środki pozostaną jeszcze miękkie.
  • Zdjąć pokrywę, odstawić patelnię z ognia, posypać listkami świeżej bazylii oraz świeżo startym parmezanem lub grana padano. Podawać z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 + 2 =
Powered by MathCaptcha