Jajka sadzone we wstążkach z cukinii Z czosnkiem, bazylią i parmezanem
Składniki
1 – 2 porcje
- 1 cukinia 300 g
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- 3 jajka
- świeża bazylia
- ser grana padano lub parmezan (ok. 20 g)
- masło, oliwa extra
Przygotowanie
- Umyć cukinię i obrać obieraczką do warzyw tworząc cieniutkie paseczki, z pominięciem środka cukinii z nasionami.
- Rozgrzać dużą patelnię, roztopić 1 łyżkę masła i włożyć cukinię. Doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz czosnkiem granulowanym (ok. 1/3 łyżeczki). Delikatnie wymieszać (np. szczypcami do mięsa) i rozłożyć po całej patelni.
- Trzymając patelnię na średnim ogniu skropić cukinię oliwą, następnie zrobić 3 miejsca w cukinii na jajka, posmarować patelnię w tych miejscach dodatkowym masłem i wbić w środek jajka. Doprawić je solą.
- Patelnię przykryć i podgrzewać przez ok. 1,5 – 2 minuty, aż białka jajek się zetną, a środki pozostaną jeszcze miękkie.
- Zdjąć pokrywę, odstawić patelnię z ognia, posypać listkami świeżej bazylii oraz świeżo startym parmezanem lub grana padano. Podawać z pieczywem.