ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ – SZUBA
SKŁADNIKI
OK. 6 – 8 PORCJI
- 500 g filetów śledziowych a’la Matias (5 sztuk), gotowych
- 1 duża cebula np. cukrowa
- 500 g ziemniaków (4 średnie)
- 250 g marchewki (2 sztuki)
- 500 g buraków (4 sztuki)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 250 g majonezu
- koperek lub natka
PRZYGOTOWANIE
- Śledzie pokroić w kostkę i wyłożyć na dno salaterki.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie.
- Ziemniaki i marchewki umyć, nie obierać. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości, przez ok. 45 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek.
- Oddzielnie ugotować nieobrane buraczki w osolonej wodzie (ok. 1 godzina), następnie odcedzić je i obrać.
- Na śledzie w salaterce wyłożyć ziemniaki – starte na tarce o grubych oczkach. Doprawić je solą i pieprzem.
- Następnie dodać warstwę startej marchewki a potem buraczków (za każdym razem warzywa doprawić solą i pieprzem).
- Na wierzch wyłożyć majonez i posypać posiekaną zieleniną. Wstawić do lodówki.