ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ – SZUBA

SKŁADNIKI

 OK. 6 – 8 PORCJI

  • 500 g filetów śledziowych a’la Matias (5 sztuk), gotowych
  • 1 duża cebula np. cukrowa
  • 500 g ziemniaków (4 średnie)
  • 250 g marchewki (2 sztuki)
  • 500 g buraków (4 sztuki)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 250 g majonezu
  • koperek lub natka

PRZYGOTOWANIE

  • Śledzie pokroić w kostkę i wyłożyć na dno salaterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie.
  • Ziemniaki i marchewki umyć, nie obierać. Włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować do miękkości, przez ok. 45 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek.
  • Oddzielnie ugotować nieobrane buraczki w osolonej wodzie (ok. 1 godzina), następnie odcedzić je i obrać.
  • Na śledzie w salaterce wyłożyć ziemniaki – starte na tarce o grubych oczkach. Doprawić je solą i pieprzem.
  • Następnie dodać warstwę startej marchewki a potem buraczków (za każdym razem warzywa doprawić solą i pieprzem).
  • Na wierzch wyłożyć majonez i posypać posiekaną zieleniną. Wstawić do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 8 = 2