COŚ PSZYNEGO NA MROŹNE WIECZORY…
Zgodnie z zapowiedzią Panie z KGW Zahutyń będą co piątek dzielić się z nami przepisami na pyszne dania. Dziś przepis na ciasto…
Tradycyjny Strudel Jabłkowy.
Składniki:
50g masła
70g bułki tartej
100g rodzynek
{opcjalnie3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu
1kg jabłek
ciasto francuskie 1 szt.
przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Masło roztapiamy i dodajemy bułkę tartą chwile podsmażamy do zrumienienia bułki .Ciasto francuskie rozkładamy na blacie smarujemy na nim bulkę tartą, wykładamy pokrojone jabłka dodajemy rodzynki [opcjonalnie cynamon i całość posypujemy cukrem. Ciasto zawijamy w rulon i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termo obiegiem na ok.25 minut.
Smacznego