Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

COŚ PSZYNEGO NA MROŹNE WIECZORY…

Zgodnie z zapowiedzią Panie z KGW Zahutyń będą co piątek dzielić się z nami przepisami na pyszne dania. Dziś przepis na ciasto…

Tradycyjny Strudel Jabłkowy.


Składniki:

50g masła

70g bułki tartej

100g rodzynek

{opcjalnie3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu

1kg jabłek

ciasto francuskie 1 szt.


przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Masło roztapiamy i dodajemy bułkę tartą chwile podsmażamy do zrumienienia bułki .Ciasto francuskie rozkładamy na blacie smarujemy na nim bulkę tartą, wykładamy pokrojone jabłka dodajemy rodzynki [opcjonalnie cynamon i całość posypujemy  cukrem. Ciasto zawijamy w rulon i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C z termo obiegiem na ok.25 minut.

Smacznego 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.