Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

Gołąbki z tartych ziemniaków

Składniki

-główka białej kapusty
-1 kg ziemniaków
-2 cebule
-20 dag boczku wędzonego
-1 jajko
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka mąki pszennej
-sól
-pieprz
-30 dag kiszonej kapusty

Z główki kapusty usunąć uszkodzone liście, wyciąć głąb. Następnie włożyć do garnka z wrzącą wodą, co kilka minut obracać główkę i zdejmować zmiękczone wierzchnie liście. Pościnać z nich grube nerwy. Kapustę kiszoną zalać szklanką wody i podgotować.
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, jak na placki, odcisnąć nadmiar wody na sicie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć. Do ziemniaków dodać jajko, cebulę z boczkiem, łyżkę maki, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
W przygotowane liście kapusty nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liście kapusty, i cienką warstwę kiszonej kapusty. Następnie należy ciasno układać gołąbki. Na wierzch wyłożyć pozostałą kiszoną kapustę i przykryć liśćmi kapusty. Zalać wywarem z kiszonej kapusty 2/ 3 objętości, przykryć. Wstawić do gorącego piekarnika 180°C na około 60 minut. Gołąbki z ziemniakami można jeść ze śmietaną, podać z sosem grzybowym, ze skwarkami z boczku lub obsmażone na maśle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.