Za nami już piątek, lecz na jarskie danie nigdy za późno. Zapiekanka ziemniaczana z …
Dziś prezentujemy danie jarskie. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami.
Składniki;
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule, duże
- 5 jajek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie;
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.
Po wystygnięciu obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.
Pieczarki czyścimy i obieramy ze skórek. Cebule kroimy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę podsmażamy na oleju na gorącej patelni.
Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jedną łyżką posiekanej natki pietruszki.
Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne lub ceramiczne, w którym będziemy robić zapiekankę, dokładnie smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwy naszej zapiekanki. Zaczynamy od ziemniaków, następnie nakładamy warstwę pieczarek i znowu ziemniaki. Wszystko zalewamy przyprawioną śmietaną.
Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem z pietruszką.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ser na wierzchu będzie złoty.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.