Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

Za nami już piątek, lecz na jarskie danie nigdy za późno. Zapiekanka ziemniaczana z …

Dziś prezentujemy danie jarskie. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami.

Składniki;

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule, duże
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie;

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach.

Po wystygnięciu obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki.

Pieczarki czyścimy i obieramy ze skórek. Cebule kroimy w drobną kostkę. Grzyby oraz cebulę podsmażamy na oleju na gorącej patelni.

Ser żółty ucieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z jedną łyżką posiekanej natki pietruszki.

Śmietanę mieszamy z solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne lub ceramiczne, w którym będziemy robić zapiekankę, dokładnie smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy naszej zapiekanki. Zaczynamy od ziemniaków, następnie nakładamy warstwę pieczarek i znowu ziemniaki. Wszystko zalewamy przyprawioną śmietaną.

Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem z pietruszką.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 20 – 25 minut, aż ser na wierzchu będzie złoty.

Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.

S M A C Z N E G O !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.