Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

ROLADKI Z INDYKA

Dziś Panie z Koła Gospodyń Wiejskich proponują danie mięsne, propozycja na niedzielny obiad 🙂

SKŁADNIKI

 3 PORCJE, PO 494 KCAL

  • 500 g filetu z indyka, pokrojonego na 3 sznycle
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów
  • pęczek natki pietruszki (5 gałązek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g szynki parmeńskiej/serrano lub cieniutko pokrojonego boczku

SOS MUSZTARDOWY

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Sznycle rozbić na cieńsze filety, doprawić solą. Natkę pietruszki drobno posiekać z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z 1 łyżką oliwy extra vergine. Powstałe pesto wyłożyć na filety, rozsmarować pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu (odłożyć 1 łyżeczkę pesto do sosu musztardowego).
  • Mozzarellę wyjąć z zalewy i pokroić na 3 grube plastry. Położyć je pośrodku każdego filetu, posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę spinając w razie potrzeby wykałaczkami. Każdą roladkę zawinąć w miarę szczelnie w 2 plasterki szynki.
  • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować oliwą ze słoika z suszonymi pomidorami. Roladki można schować do lodówki na max. 1 dobę lub od razu upiec.
  • Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (jeśli pieczemy roladki wyjęte z lodówki, doliczamy 5 minut pieczenia).
  • Sos musztardowy z musztardą francuską: Soki z pieczenia zlać do garnuszka, dodać śmietankę kremówkę, musztardę, pieprz oraz odłożone pesto pietruszkowe. Delikatnie zagotować co chwilę mieszając. Podawać do roladek.

PROPOZYCJA PODANIA

  • brokuły / ziemniaki z wody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.