KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM

Z boczkiem i koperkiem

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

  • Kluski śląskie (po ok. 6 sztuk na porcję)

SOS PIECZARKOWY Z BOCZKIEM

  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE

  • Przygotować kluski śląskie z TEGO PRZEPISU.
  • Pieczarki opłukać i osuszyć, następnie pokroić na plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w kosteczkę.
  • Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę z boczkiem i smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli a boczek wytopi i zacznie się rumienić.
  • Dodać pieczarki oraz masło i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pieczarki najpierw odparują, potem zaczną się rumienić. W międzyczasie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać koperkiem. Podawać z gorącymi kluskami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

42 − 41 =