KLUSKI ŚLĄSKIE Z SOSEM PIECZARKOWYM
Z boczkiem i koperkiem
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- Kluski śląskie (po ok. 6 sztuk na porcję)
SOS PIECZARKOWY Z BOCZKIEM
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 125 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
- Przygotować kluski śląskie z TEGO PRZEPISU.
- Pieczarki opłukać i osuszyć, następnie pokroić na plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w kosteczkę.
- Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę z boczkiem i smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli a boczek wytopi i zacznie się rumienić.
- Dodać pieczarki oraz masło i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pieczarki najpierw odparują, potem zaczną się rumienić. W międzyczasie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 – 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać koperkiem. Podawać z gorącymi kluskami.