Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

Domowy zakwas na żurek

  • 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona)
  • 5 nieobranych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 500 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do wyparzonego, osuszonego słoika wsyp mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.
Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu. Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Codziennie przemieszaj zakwas, aby składniki się dobrze połączyły. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.