- 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona)
- 5 nieobranych ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- ½ łyżeczki soli
- 500 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do wyparzonego, osuszonego słoika wsyp mąkę żytnią typ 2000, czyli z pełnego przemiału.
Następnie dodaj resztę składników: czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Ewentualnie dodaj kilka suszonych grzybów, zakwas nabierze niepowtarzalnego leśnego aromatu. Całość zalej wodą, przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką. Odstaw w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Codziennie przemieszaj zakwas, aby składniki się dobrze połączyły. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.