TRADYCYJNY ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE
SKŁADNIKI
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 plasterek suszonego borowika
- przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz
- 250 – 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
- 100 ml śmietany (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE;
- Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minu do miękkości warzyw.
- Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
- Dodać żurek – zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem. Do zupy można też dodać pokrojoną w kosteczkę ugotowaną w wywarze marchewkę.