Dziś

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości. 

TRADYCYJNY ŻUREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

SKŁADNIKI

  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 plasterek suszonego borowika
  • przyprawy: 1 i 1/2 łyżeczki soli, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, świeżo zmielony pieprz
  • 250 – 500 ml żurku (zakwasu żytniego)
  • 100 ml śmietany (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE;

  • Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, obraną cebulę i czosnek, suszonego borowika, przyprawy. Wlać 1,5 litra zimnej wody i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minu do miękkości warzyw.
  • Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zupę przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  • Dodać żurek – zakwas (przed użyciem dokładnie wymieszać) w ilości do smaku i co chwilę mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 1-2 minuty. Można zaprawić śmietaną i doprawić świeżym czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z pokrojoną kiełbasą, ugotowanym jajkiem i suszonym majerankiem. Do zupy można też dodać pokrojoną w kosteczkę ugotowaną w wywarze marchewkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.