F U C Z K I – PLACKI ZIEMNIACZANE PO BIESZCZADZKU
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów.
SKŁADNIKI;
- kiszona kapusta – 350 g
- jajko – 1 szt.
- mleko – 150 ml
- suszony majeranek – 1 łyżka
- kminek – ½ łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista – 4 łyżki
- sól – 1 szczypta
- świeżo mielony pieprz czarny – 2 szczypty
- natka pietruszki – ½ pęczka
- olej słonecznikowy – 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE;
Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. Potem olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.
Można podać z swoimi ulubionymi dodatkami np. sos pieczarkowy lub po prostu śmietana.
S M A C Z N E G O