F U C Z K I – PLACKI ZIEMNIACZANE PO BIESZCZADZKU

Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów.

SKŁADNIKI;

  • kiszona kapusta – 350 g
  • jajko – 1 szt.
  • mleko – 150 ml
  • suszony majeranek – 1 łyżka
  • kminek – ½ łyżeczki
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 4 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • świeżo mielony pieprz czarny – 2 szczypty
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • olej słonecznikowy – 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE;

Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. Potem olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.

Można podać z swoimi ulubionymi dodatkami np. sos pieczarkowy lub po prostu śmietana.

S M A C Z N E G O

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

23 − = 22