Kluski ziemniaczane

Składniki:

1,5 kg ziemniaków starych,

0,5 szkl.maki ziemniaczanej,

0,5 szkl.maki pszennej,

sól ,pieprz

Przygotowanie: 1/3 ziemniaków ugotować a następnie ostudzić i przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na sito i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Odstawić na 15 minut  po tym czasie dodać do gotowanych a zebrana skrobię dołożyć do ziemniaków, ziemniaki dobrze wymieszać dodać oba rodzaje mąki przyprawić sola i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe kluski, wrzucać na wrzątek gotować kilka minut , Omaścić masłem lub skwarkami z cebulką.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 14 = 15