SZASZŁYKI WIEPRZOWE
Szaszłyki z polędwiczki w marynacie teriyaki z boczkiem, ananasem, papryką i cebulą
SKŁADNIKI
4 PORCJE / 12 SZTUK
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 400 g wędzonego boczku (grubsze plastry)
- sól, pieprz
- 80 ml sosu-marynaty teriyaki
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 mały ananas
- patyczki szaszłykowe
PRZYGOTOWANIE
- Polędwiczkę opłukać, osuszyć, odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie mięsa. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie każdy plaster przekroić na pół. Doprawić solą, pieprzem.
- W miseczce połączyć sos-marynatę teriyaki oraz miód lub syrop klonowy i sok z cytryny. Połowę mieszanki dodać do mięsa i wymieszać, odłożyć do zamarynowania na ok. 1 – 3 godziny (jeśli oczywiście mamy czas).
- Plastry boczku pokroić na ok. 3 cm kawałki. Ananasa przekroić na 4 części, grubo obkroić ze skóry, wykroić twardy środek. Miąższ pokroić w nieco większą kostkę. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki, pokroić w 2 cm kostkę. Cebulę obrać i również pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Drugą połowę marynaty wykorzystać do obtoczenia powyżej przygotowanych składników.
- Wszystkie składniki nadziewać na patyczki szaszłykowe starając się mięso wkładać pomiędzy dwa kawałki boczku. Grillować na grillu lub piec w piekarniku: szaszłyki ułożyć na kratce z wyposażenia piekarnika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 minut.
- Na niższą półkę oddaloną o ok. 20 cm od kratki, wstawić blachę z wyposażenia piekarnika (będą na niej zbierały się soki z pieczonych szaszłyków). Na początku pieczenia można skropić szaszłyki pozostałą marynatą jeśli taką mamy.
- Wyjąć szaszłyki z piekarnika, położyć na półmisku i polać sokami z pieczeniu zebranymi na blaszce. Szaszłyki można odgrzewać w następnym dniu, wykorzystując soki z pieczenia.