SZASZŁYKI WIEPRZOWE

Szaszłyki z polędwiczki w marynacie teriyaki z boczkiem, ananasem, papryką i cebulą

SKŁADNIKI

 4 PORCJE / 12 SZTUK

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 400 g wędzonego boczku (grubsze plastry)
  • sól, pieprz
  • 80 ml sosu-marynaty teriyaki
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 papryka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mały ananas
  • patyczki szaszłykowe

PRZYGOTOWANIE

  • Polędwiczkę opłukać, osuszyć, odciąć białą błonę po zewnętrznej stronie mięsa. Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie każdy plaster przekroić na pół. Doprawić solą, pieprzem.
  • W miseczce połączyć sos-marynatę teriyaki oraz miód lub syrop klonowy i sok z cytryny. Połowę mieszanki dodać do mięsa i wymieszać, odłożyć do zamarynowania na ok. 1 – 3 godziny (jeśli oczywiście mamy czas).
  • Plastry boczku pokroić na ok. 3 cm kawałki. Ananasa przekroić na 4 części, grubo obkroić ze skóry, wykroić twardy środek. Miąższ pokroić w nieco większą kostkę. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki, pokroić w 2 cm kostkę. Cebulę obrać i również pokroić na kawałki podobnej wielkości. 
  • Drugą połowę marynaty wykorzystać do obtoczenia powyżej przygotowanych składników.
  • Wszystkie składniki nadziewać na patyczki szaszłykowe starając się mięso wkładać pomiędzy dwa kawałki boczku. Grillować na grillu lub piec w piekarniku: szaszłyki ułożyć na kratce z wyposażenia piekarnika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 minut. 
  • Na niższą półkę oddaloną o ok. 20 cm od kratki, wstawić blachę z wyposażenia piekarnika (będą na niej zbierały się soki z pieczonych szaszłyków). Na początku pieczenia można skropić szaszłyki pozostałą marynatą jeśli taką mamy.
  • Wyjąć szaszłyki z piekarnika, położyć na półmisku i polać sokami z pieczeniu zebranymi na blaszce. Szaszłyki można odgrzewać w następnym dniu, wykorzystując soki z pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

67 + = 73