RAZOWY CHLEBEK ŚLIWKOWY
Z orzechami laskowymi i czekoladą
SKŁADNIKI
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 1 szklanka (100 g) mąki żytniej 720 + 3/4 szklanki (70 g) razowej mąki żytniej typ 2000*
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu + jeśli mamy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru**
- 1/3 szklanki obranych orzechów laskowych (lub włoskich)
- 50 g posiekanej ciemnej czekolady
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju kokosowego***
- 1/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu)
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub w wersji wegańskiej 2 łyżki oleju kokosowego)
- 1 łyżeczka tartej laski wanilii lub wanilia w innej postaci
- opcjonalnie: 1 łyżka likieru amaretto
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Śliwki płożyć na blaszce do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm lub w naczyniu żaroodpornym o podobnych wymiarach, wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (śliwki nie mogą się przypalić). Ostudzić.
- Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę keksową o wymiarach 9 x 23 cm (mierzona po dnie) wyłożyć papierem do pieczenia. Obydwie mąki wsypać do dużej miski, dodać sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, cukier, pokrojone orzechy laskowe, posiekaną czekoladę oraz około 1/4 wszystkich upieczonych śliwek, wymieszać.
- Resztę śliwek zmiksować blenderem ręcznym lub w rozdrabniaczu na pastę. Powinniśmy otrzymać ok. 1 szklanki takiego zmiksowanego musu śliwkowego. Dodać do niego: jajka, olej (roztopiony, ostudzony), syrop klonowy, jogurt, ekstrakt z wanilii i amaretto. Wymieszać na jednolitą masę.
- Przelać do suchych składników z pierwszej miski i wymieszać łyżką (krótko, tylko do połączenia się składników bez grudek mąki).
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
WSKAZÓWKI
* lub 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej sitkowej 1400 lub innej mąki razowej np. pszennej lub orkiszowej lub mieszanej
** użyłam kokosowego ale może być trzcinowy
*** lub innego dobrego oleju roślinnego lub roztopionego masła