OMLET CESARSKI Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- mała szczypta soli
- 2 łyżki masła
DO PODANIA
- cukier puder
- truskawki + cukier do musu truskawkowego
- opcjonalnie borówka amerykańska, serek homogenizowany
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąkę, dodać mleko i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier i ponownie wymieszać.
- Białka ubić oddzielnie z małą szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką.
- Rozgrzać patelnię z masłem. Gdy masło zacznie skwierczeć, sklarować je (usunąć pianę). Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni, wlać masę na omlet, wyrównać powierzchnię.
- Smażyć na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Wówczas przewrócić go na drugą stronę, ale nie w całości, tylko odwracać go po kawałku – omlet ma się porozrywać.
- Po przewróceniu, po ok. 2 minutach smażenia, pokroić te większe kawałki na mniejsze części za pomocą np. silikonowej łopatki. Kawałki omletu poprzewracać jeszcze i obsmażyć z innych stron (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta, w sumie przez ok. 2 minuty).
- Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem oraz kawałkami truskawek. Część truskawek zmiksować z cukrem i użyć jako sos truskawkowy do omletu. Można też podawać z serkiem waniliowym – homogenizowanym.