FILETY RYBY W SOSIE MAŚLANO-CYTRYNOWYM Podane z zapiekanką warzywną z ziemniakami
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 300 g białej ryby ze skórką
- 1 łyżeczka tymianku
- masło klarowane do smażenia
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sok z 1/4 cytryny
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Filety ryby pokroić na 2 porcje, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Rozgrzać masło na patelni (z nieprzywierającą, śliską powłoką). Położyć filety skórką do dołu i smażyć przez ok. 3 – 5 minut, aż skórka będzie ładnie zrumienona, następnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Wlać śmietankę na patelnię z filetami i zagotować. Skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.