E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

FILETY RYBY W SOSIE MAŚLANO-CYTRYNOWYM Podane z zapiekanką warzywną z ziemniakami

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 300 g białej ryby ze skórką
  • 1 łyżeczka tymianku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sok z 1/4 cytryny
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  • Filety ryby pokroić na 2 porcje, dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Rozgrzać masło na patelni (z nieprzywierającą, śliską powłoką). Położyć filety skórką do dołu i smażyć przez ok. 3 – 5 minut, aż skórka będzie ładnie zrumienona, następnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
  • Wlać śmietankę na patelnię z filetami i zagotować. Skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

63 − = 59