SAŁATKA Z WINOGRONAMI I KURCZAKIEM
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 200 g filetu z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 garście rukoli
- kilka liści sałaty
- 250 g winogron
- 100 g sera brie
- 60 g orzechów włoskich
- sos: 3 łyżki oliwy lub oleju, 3 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Kurczaka umyć, osuszyć, odciąć kostki i chrząstki. Rozgrzać patelnię. Mięso doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony.
- Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez ok. 15 minut.
- Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika i wyłożyć mięso na talerz, przykryć folią i odstawić na 5 minut. Potem można już go pokroić.
- 2 łyżki soku z pieczeni połączyć za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą, miodem, sokiem z cytryny i zmielonym pieprzem.
- W salaterkach przekładać liście rukoli i sałaty składnikami sałatki: pokrojonym kurczakiem, połówkami winogron, pokrojonym w kostkę serem brie oraz lekko zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Polać sosem. Można doprawić solą w razie potrzeby.
SMACZNEGO 🙂