SAŁATKA Z WINOGRONAMI I KURCZAKIEM

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

  • 200 g filetu z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 garście rukoli
  • kilka liści sałaty
  • 250 g winogron
  • 100 g sera brie
  • 60 g orzechów włoskich
  • sos: 3 łyżki oliwy lub oleju, 3 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Kurczaka umyć, osuszyć, odciąć kostki i chrząstki. Rozgrzać patelnię. Mięso doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony.
  • Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia przez ok. 15 minut.
  • Wyjąć naczynie z kurczakiem z piekarnika i wyłożyć mięso na talerz, przykryć folią i odstawić na 5 minut. Potem można już go pokroić.
  • 2 łyżki soku z pieczeni połączyć za pomocą rózgi ze składnikami sosu: oliwą, miodem, sokiem z cytryny i zmielonym pieprzem.
  • W salaterkach przekładać liście rukoli i sałaty składnikami sałatki: pokrojonym kurczakiem, połówkami winogron, pokrojonym w kostkę serem brie oraz lekko zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Polać sosem. Można doprawić solą w razie potrzeby.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

20 + = 23