PLACKI DYNIOWO-SEROWE

SKŁADNIKI

  • 200 g surowej dyni (zważonej bez skóry)
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 200 g białego sera
  • 30 g rodzynek (nie są konieczne)
  • ok. 4 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • około 4 – 5 pełnych łyżek mąki
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie -1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny
  • masło lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

  • Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 – 7 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.
  • Twaróg rozgnieść praską lub widelcem, dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią.
  • Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo – dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy (jeśli jej używamy). Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki – gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy, można spróbować usmażyć jednego placka na próbę).
  • Rozgrzać patelnię i posmarować ją łyżką masła lub oleju, nałożyć porcję (pełną łyżkę) masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione.

PROPOZYCJA PODANIA

posłodzona śmietana 12% / konfitura np. pomarańczowa lub morelowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 1 = 1