ZUPA POROWO – ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI

 4 PORCJE

  • 40 g masła
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 350 g ziemniaków
  • 800 ml wody (lub najlepiej bulionu)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine

PRZYGOTOWANIE

  • Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
  • Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
  • Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki krem. Podgrzać przed podaniem, można skropić śmietanką, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.

PROPOZYCJA PODANIA

śmietanka kremowa 30% / grzanki np. czosnkowe / szczypiorek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

13 − = 12