Placek z serem i wiśniami
Składniki
- BISZKOPT CIEMNY:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Ser:
- 60 dag sera
- 20 dag cukru
- 7 szt żółtek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 białka
- 0,5 szt margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- BISZKOPT JASNY:
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- Masa wiśniowa:
- 1 szkl wiśni bez pestek
- 2 szkl kompotu z wiśni
- 2 szt galaretka wiśniowa
- Masa:
- 1,5 szt masła
- do smaku cukier puder
- do smaku kwasek cytrynowy
- DODATKOWO:
- 2 polewy czekoladowe
Przygotowanie
Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę 25/36. Pieczemy do 30 minut. Biszkopt jasny: Wykonujemy go tak samo jak biszkopt ciemny. Ser: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Ser mielimy dwa razy w maszynce. Dodajemy go porcjami do margaryny. Wsypujemy budyń oraz dwa białka ubite osobno na sztywną pianę. Mieszamy i dajemy na blachę wyścieloną folią lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 minut.
Masa wiśniowa: Galaretki gotujemy na kompocie z wiśni uzupełniamy go wodą tak aby był litr. Gdy galaretki wystygną dodajemy do nich wiśnie. Masa: Masło ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dzielimy na 4 części (jedna mała bo lekko na wierzch ma być) Wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny-masa-ser-masa-tężejąca galaretka z wiśniami (odczekujemy aż stężeje)- masa- biszkopt jasny- mała ilość masy- polewa