E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Placek z serem i wiśniami

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 60 dag sera
  • 20 dag cukru
  • 7 szt żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 białka
  • 0,5 szt margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • Masa wiśniowa:
  • 1 szkl wiśni bez pestek
  • 2 szkl kompotu z wiśni
  • 2 szt galaretka wiśniowa
  • Masa:
  • 1,5 szt masła
  • do smaku cukier puder
  • do smaku kwasek cytrynowy
  • DODATKOWO:
  • 2 polewy czekoladowe

Przygotowanie

Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i ocet. Mieszamy, wylewamy na blachę 25/36. Pieczemy do 30 minut. Biszkopt jasny: Wykonujemy go tak samo jak biszkopt ciemny. Ser: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Ser mielimy dwa razy w maszynce. Dodajemy go porcjami do margaryny. Wsypujemy budyń oraz dwa białka ubite osobno na sztywną pianę. Mieszamy i dajemy na blachę wyścieloną folią lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 55 minut.

Masa wiśniowa: Galaretki gotujemy na kompocie z wiśni uzupełniamy go wodą tak aby był litr. Gdy galaretki wystygną dodajemy do nich wiśnie. Masa: Masło ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Dzielimy na 4 części (jedna mała bo lekko na wierzch ma być) Wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny-masa-ser-masa-tężejąca galaretka z wiśniami (odczekujemy aż stężeje)- masa- biszkopt jasny- mała ilość masy- polewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 2 = 2