E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Imprezowe mini pizze

Składniki

Rozczyn do ciasta

  • 300 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej (najlepiej mąka na pizzę typ „00”)
  • 8 g suszonych drożdży

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej mąka na pizzę typ „00”
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos na pizzę

  • 400 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 1 cebula żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • ½ łyżeczki cząbru
    • ½ łyżeczki suszonego czosnku
    • ½ łyżeczki cukru
    • sól
    • pieprz

    Dodatki na wierzch

    • 200 g żółtego sera
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 1 garść czarnych oliwek
    • 100 g szynki
    • 1 papryka zielona
    • 85 g kukurydzy

    Przygotowanie

    1. Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuszczaj suszone drożdże oraz dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Następnie, w osobnej misce przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj do tego rozczyn, oliwę i ugniataj ciasto przez 20 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
    2. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Pokrój cebulę w kostkę, podsmażając na patelni, dodaj sól, czosnek i pomidory z puszki. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 10 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
    3. Zetrzyj ser na tarce oraz przygotuj dodatki według własnych preferencji.
    4. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj kulki, które przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie z kulek uformuj małe pizzerki, na które nałóż sos i dodatki.
    5. Włóż pizzerki do nagrzanego piekarnika na 250°C (termoobieg lub tryb „pizza”) i piecz przez 5-7 minut. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy, czas pieczenia może być krótszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 33 = 36