1. Rozpocznij od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuszczaj suszone drożdże oraz dodaj 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Następnie, w osobnej misce przesiej mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Dodaj do tego rozczyn, oliwę i ugniataj ciasto przez 20 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Pokrój cebulę w kostkę, podsmażając na patelni, dodaj sól, czosnek i pomidory z puszki. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 10 minut, po czym odstaw do ostygnięcia.
3. Zetrzyj ser na tarce oraz przygotuj dodatki według własnych preferencji.
4. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj kulki, które przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Następnie z kulek uformuj małe pizzerki, na które nałóż sos i dodatki.
5. Włóż pizzerki do nagrzanego piekarnika na 250°C (termoobieg lub tryb „pizza”) i piecz przez 5-7 minut. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy, czas pieczenia może być krótszy.