PĄCZKI BOSTOŃSKIE Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI
20 SZTUK
CIASTO
- 250 ml mleka
- 1 saszetka (7 g) drożdży instant
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki (640 g)
KREM BUDYNIOWY
- 125 ml mleka
- 125 ml śmietanki 30%
- 1/2 laski wanilii
- 3 duże lub 4 średnie żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
POLEWA KAKAOWA
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
ORAZ
- 1 i 1/2 litra oleju lub smalcu
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
- Mleko delikatnie podgrzać (ma być ciepłe), wsypać drożdże, wymieszać, odstawić na 5 minut. Do dużej miski wlać roztopione i ostudzone masło, dodać jajka, cukier i sól, wymieszać łyżką.
- Następnie dodać mleko z drożdżami i wymieszać, teraz dodać mąkę i powoli mieszać składniki łyżką aż się połączą. Gdy ciasto będzie już jednolite, bardzo dokładnie wyrobić je (ręką, hakiem miksera planetarnego lub spiralkami zwykłego miksera), ok. 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne, sprężyste.
- Zostawić w misce, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować kulę. Rozwałkować na gruby placek i wykroić z niego 20 kółek (za pomocą małej szklanki). Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia (można przykryć lekką ściereczką).
- Na ok. 10 minut przed smażeniem zacząć nagrzewać tłuszcz w szerokim garnku (ok. 175 stopni C). Włożyć 5 pierwszych krążków i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Cały czas utrzymywać taką samą temp. smażenia.
- Wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Usmażyć resztę pączków.
KREM BUDYNIOWY
- W rondelku podgrzać (prawie do zagotowania) mleko, śmietankę i ziarenka wyskrobane z przepołowionej wzdłuż wanilii. W oddzielnej misce wymieszać rózgą żółtka z cukrem i solą, następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać.
- Wlewać po pół szklanki gorącego mleka ze śmietanką cały czas mieszając rózgą. Po wymieszaniu przelać z powrotem do tego samego garnka i cały czas mieszając rózgą podgrzewać aż masa zgęstnieje (ok. 5 – 7 minut) na koniec delikatnie zagotować. Przełożyć do miski, po około 5 minutach dodać masło i wymieszać rózgą.
- Pączki nadziewać kremem: krem przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką, napełniać ok. 2 łyżeczkami kremu.
POLEWA KAKAOWA
- W misce wymieszać rózgą cukier puder, kakao, oraz wanilię, następnie stopniowo wlewać gorące mleko cały czas mieszają rózgą do uzyskania odpowiedniej gęstości lukru.
- Maczać pączki w polewie, odczekać aż spłynie nadmiar, dopiero potem odwrócić i układać na paterze.