E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Karmuszka

Składniki

  • ok 600 g fasoli (może być tylko biała lub biała i czerwona) suchej lub z puszki
  • ok 200 g białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2-3 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • olej lub oliwa z oliwek
  • 1 ,25 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • zielenina do posypania i 50 g białego sera lub kwaśnej śmietany do dekoracji

Przygotowanie

1

Zupę wykonasz błyskawicznie, ale jeśli używasz suchej fasoli, musisz zacząć pracę dużo wcześniej. Zalej fasolę wodą i zostaw do namoczenia na 8 godzin albo całą noc. Po tym czasie ugotuj ją do miękkości, odcedź i odstaw. Gdy masz fasolę z puszki, pomiń ten krok.

2

W garnku z dużym dnem rozpuść tłuszcz, wrzuć obraną i posiekaną cebulę, chwilę podsmaż, a następnie wrzuć kminek, liście laurowe, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnkiem. Przesmażaj, aż wszystko zacznie ładnie pachnieć. Dodaj koncentrat pomidorowy i po dwóch minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki marchewki, pomidory oraz drobno poszatkowaną kapustę. Zalej zupę bulionem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj fasolę i gotuj na małym ogniu kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

3

Zaraz po ugotowaniu nakładaj zupę do talerzy, udekoruj pokruszonym, białym serem lub łyżką śmietany i posyp ulubioną mieszanką suszonych ziół. Możesz także dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupę możesz jeść nawet na drugi dzień. Jest równie smaczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + 1 =