SERNIK OREO Pieczony sernik z białą czekoladą i ciasteczkami oreo
SKŁADNIKI
- 1 kg zmielonego twarogu
- 150 g cukru
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 125 ml śmietanki 18%
- 300 g białej czekolady
- 260 g ciastek oreo
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
- Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
- Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- W rondelku podgrzać śmietankę prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić (np. wstawić rondelek do garnka z zimną wodą).
- Odlać 1/3 szklanki polewy i zostawić do dekoracji. Resztę polewy (przestudzonej ale ciągle płynnej) dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników.
- Dodać połamane ciasteczka (na mniej więcej 4 części każde ciastko), pozostawiając 1/3 ciastek do dekoracji wierzchu.
- Masę wylać do formy o średnicy 26 – 27 cm wyrównać powierzchnię i wcisnąć wystające ciastka w masę.
- Wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wstawić małą formę do pieczenia napełnioną do połowy wrzącą wodą (para zapobiegnie pękaniu sernika).
- Piec przez 60 minut (w mniejszej formie należy piec dłużej, ok. 70 minut).
- Gotowy sernik wyjąć z piekarnika (można wyjmować stopniowo).
- Polać odłożoną polewą i udekorować resztą ciastek. Sernik warto schłodzić po ostudzeniu, aby ładnie zastygł i zesztywniał.
WSKAZÓWKI
Można zrobić dodatkowo spód z ciasteczek oreo, wówczas w sumie używamy 350 g ciastek i około 1/4 ilości ciastek rozdrabniamy i uklepujemy na spodzie formy.