E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SERNIK OREO Pieczony sernik z białą czekoladą i ciasteczkami oreo

SKŁADNIKI

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 150 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 125 ml śmietanki 18%
  • 300 g białej czekolady
  • 260 g ciastek oreo

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
  • Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • W rondelku podgrzać śmietankę prawie do zagotowania. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić (np. wstawić rondelek do garnka z zimną wodą).
  • Odlać 1/3 szklanki polewy i zostawić do dekoracji. Resztę polewy (przestudzonej ale ciągle płynnej) dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników.
  • Dodać połamane ciasteczka (na mniej więcej 4 części każde ciastko), pozostawiając 1/3 ciastek do dekoracji wierzchu.
  • Masę wylać do formy o średnicy 26 – 27 cm wyrównać powierzchnię i wcisnąć wystające ciastka w masę.
  • Wstawić do piekarnika. Na dno piekarnika wstawić małą formę do pieczenia napełnioną do połowy wrzącą wodą (para zapobiegnie pękaniu sernika).
  • Piec przez 60 minut (w mniejszej formie należy piec dłużej, ok. 70 minut).
  • Gotowy sernik wyjąć z piekarnika (można wyjmować stopniowo).
  • Polać odłożoną polewą i udekorować resztą ciastek. Sernik warto schłodzić po ostudzeniu, aby ładnie zastygł i zesztywniał.

WSKAZÓWKI

Można zrobić dodatkowo spód z ciasteczek oreo, wówczas w sumie używamy 350 g ciastek i około 1/4 ilości ciastek rozdrabniamy i uklepujemy na spodzie formy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 2