ZAPIEKANKA Z KALAFIOREM, KURCZAKIEM, ZIEMNIAKAMI I SOSEM SEROWYM
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
- 1/2 kalafiora
- 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- 1/2 szklanki tartej żółtej mozzarelli
- koperek
MARYNATA
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy
SOS SEROWY
- 2 łyżeczki masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera gorgonzola
- 200 ml śmietanki kremowej 30%
- po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
ORAZ
- 4 ziemniaki lub 150 g makaronu
PRZYGOTOWANIE
- Filety doprawić solą i pieprzem, zamarynować w startym czosnku, słodkiej papryce i oliwie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 30 minut.
- W międzyczasie ugotować ziemniaki lub makaron, odcedzić. Ugotować również różyczki kalafiora.
SOS SEROWY
- W rondelku na maśle chwilkę podsmażyć starty czosnek. Dodać ser gorgonzola oraz śmietankę.
- Doprawić solą oraz pieprzem, posypać obydwiema mąkami i co chwilę mieszając zagotować.
PIECZENIE
- Upieczonego kurczaka obłożyć pokrojonymi ziemniakami lub makaronem, posypać ugotowanymi różyczkami kalafiora i polać sosem serowym.
- Posypać oliwkami i serem mozzarellą. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Posypać koperkiem.