E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

CHLEBEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI

CIASTO
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 op. drożdży instant (14 g)*
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
DODATKI
  • 30 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
ORAZ
  • jajko do posmarowania

PRZYGOTOWANIE

  • Do misy wsypać mąkę i wymieszać z drożdżami instant, z solą i cukrem. Następnie wlewać stopniowo ciepłą wodą mieszając delikatnie łyżką. Dodać oliwę i całość wymieszać a następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (ok. 15 minut).
  • Wyrobione ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
  • W międzyczasie przygotować jedną długą ok. 30 cm formę keksową lub 2 mniejsze formy keksowe (11 x 25 cm). Wyłożyć je papierem do pieczenia.
  • Przygotować masło czosnkowe: do pojemnika rozdrabniacza lub melaksera włożyć masło, obrany czosnek, listki natki i bazylii. Dodać sól i zmiksować.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, pokroić na 4 paski o szerokości ok. 10 cm (szerokość formy keksowej).
  • Każdy pasek ciasta złożyć w farmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie, grzbietem posmarowanym masłem czosnkowym do góry. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec przez 25 minut.

WSKAZÓWKI

ze świeżych drożdży (50 g) należy wcześniej zrobić rozczyn

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

16 − 14 =