CHLEBEK Z MASŁEM CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI
CIASTO
- 600 g mąki pszennej
- 2 op. drożdży instant (14 g)*
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy extra vergine
DODATKI
- 30 g masła
- 1 ząbek czosnku
- pęczek natki pietruszki
- pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
ORAZ
- jajko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE
- Do misy wsypać mąkę i wymieszać z drożdżami instant, z solą i cukrem. Następnie wlewać stopniowo ciepłą wodą mieszając delikatnie łyżką. Dodać oliwę i całość wymieszać a następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto (ok. 15 minut).
- Wyrobione ciasto umieścić w dużej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 i 1/2 godziny.
- W międzyczasie przygotować jedną długą ok. 30 cm formę keksową lub 2 mniejsze formy keksowe (11 x 25 cm). Wyłożyć je papierem do pieczenia.
- Przygotować masło czosnkowe: do pojemnika rozdrabniacza lub melaksera włożyć masło, obrany czosnek, listki natki i bazylii. Dodać sól i zmiksować.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować masłem czosnkowym, pokroić na 4 paski o szerokości ok. 10 cm (szerokość formy keksowej).
- Każdy pasek ciasta złożyć w farmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie, grzbietem posmarowanym masłem czosnkowym do góry. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Piec przez 25 minut.
WSKAZÓWKI
* ze świeżych drożdży (50 g) należy wcześniej zrobić rozczyn