KURCZAK Z BOTWINKĄ Filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 buraczki z liśćmi botwinki (ok. 2/3 pęczka botwinki)
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bulionu
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka oliwy
- 50 g tartego sera np. mozzarella, gouda
- posiekany koperek
- oraz: sól, pieprz, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Kurczka oczyścić z błonek i kostek. Pokroić wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce. Liście drobno posiekać.
- W garnku roztopić 1 łyżkę masła i lekko zrumienić starty ząbek czosnku. Dodać starte buraczki i chwilę razem podsmażać. Doprawić solą, pieprzem i wlać połowę bulionu. Gotować przez ok. 5 minut aż buraczki zmiękną.
- Dodać liście botwinki i resztę bulionu, wymieszać i znów gotować przez ok. 3 minuty. Dodać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Całość wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.
- Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła. Włożyć filety kurczaka, obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię włożyć ugotowaną botwinkę razem z sosem. W środek włożyć obsmażone filety. Całość zagotować.
- Posypać filety tartym serem, przykryć patelnię i gotować przez ok. 2 minuty aż ser się roztopi. Posypać filety posiekanym koperkiem.
PROPOZYCJA PODANIA
- młode gotowane ziemniaki z koperkiem
- surówka z posiekanej dymki z koperkiem, awokado lub/i ogorkiem oraz jogurtem naturalnym (na zdjęciu)