SCHAB GOTOWANY W MŁODEJ KAPUŚCIE Z pomidorami i koperkiem
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 500 g schabu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu
- 1 puszka siekanych pomidorów (lub 3 świeże)
- 1/2 małej główki młodej kapusty
- pęczek koperku
PRZYGOTOWANIE
- Pokrojony na plasterki schab wystekować (w maszynie lub tłuczkiem z rowkami). Obtoczyć w mące a następnie obsmażyć z obu stron na patelni na 2 łyżkach oleju. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- W międzyczasie w szerokim, dużym garnku rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając.
- Wlać bulion i zagotować. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Dodać pomidory z puszki (siekane, bez skórek), sprawdzić doprawienie solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- Kapustę umyć, odciąć twarde części liści i głąb. Liście pokroić na 2 cm paseczki. Dodać do garnka z mięsem i zanurzyć w wywarze. Gotować przez ok. 10 minut (do miękkości mięsa i kapusty), w razie potrzeby bez przykrycia, aby odparować nieco sos jeśli jest zbyt rzadki. Pod koniec dodać posiekany koperek (ok. 2 – 3 łyżki).
- Podawać z ziemniakami i koperkiem.