E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SCHAB GOTOWANY W MŁODEJ KAPUŚCIE Z pomidorami i koperkiem

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 500 g schabu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 i 1/2 szklanki (375 ml) bulionu
  • 1 puszka siekanych pomidorów (lub 3 świeże)
  • 1/2 małej główki młodej kapusty
  • pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE

  • Pokrojony na plasterki schab wystekować (w maszynie lub tłuczkiem z rowkami). Obtoczyć w mące a następnie obsmażyć z obu stron na patelni na 2 łyżkach oleju. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
  • W międzyczasie w szerokim, dużym garnku rozgrzać pozostałą łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając.
  • Wlać bulion i zagotować. Włożyć obsmażone mięso, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  • Dodać pomidory z puszki (siekane, bez skórek), sprawdzić doprawienie solą oraz pieprzem i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  • Kapustę umyć, odciąć twarde części liści i głąb. Liście pokroić na 2 cm paseczki. Dodać do garnka z mięsem i zanurzyć w wywarze. Gotować przez ok. 10 minut (do miękkości mięsa i kapusty), w razie potrzeby bez przykrycia, aby odparować nieco sos jeśli jest zbyt rzadki. Pod koniec dodać posiekany koperek (ok. 2 – 3 łyżki).
  • Podawać z ziemniakami i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 83 = 86