E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA GOTOWANE W SOSIE POMIDOROWYM

SKŁADNIKI

 14 SZTUK / 7 PORCJI
  • 1/4 główki młodej kapusty (ok. 500 g poszatkowanej kapusty)
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) lub indyka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • oliwa do smażenia
  • 1 litr bulionu (np. z kostki)
  • 800 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli i zmielonego pieprzu, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE

  • Kapustę umyć, odkroić głąba, liście bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić melakserem lub szatkownicą. Włożyć do dużej miski, dodać 1/2 łyżeczki soli i mieszać dłonią lekko ugniatając przez około 1 minutę. Odstawić na 15 minut aby kapusta zmiękła.
  • Do kapusty dodać mielone mięso, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty 1 ząbek czosnku i 2 łyżeczki papryki w proszku. Połączyć z kapustą.
  • Dodać jajka, kaszę (odłożyć 2 łyżki do obtoczenia) i całość dokładnie wyrobić w dłoniach.
  • Uformować podłużne kotleciki, obtoczyć delikatnie w odłożonej kaszy i ułożyć je na desce.
  • Przygotować bardzo duży, szeroki garnek. Rozgrzać w nim 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażyć starty 1 ząbek czosnku.
  • Wlać bulion i zagotować.
  • Na dużą patelnię wlać 3 łyżki oliwy i obsmażyć z dwóch stron kotlety. Po obsmażeniu włożyć do garnka z bulionem. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Nie mieszać gołąbków bo mogą się rozpadać!
  • Dodać passatę oraz pozostałe 2 łyżeczki papryki w proszku, doprawić pozostałą solą oraz pieprzem (po około 1/2 łyżeczki lub do smaku). Wymieszać, ale potrząsając delikatnie garnkiem (nie mieszać łyżką). Gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać koperek.

PROPOZYCJA PODANIA

młode ziemniaki z koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

76 − 74 =