GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA GOTOWANE W SOSIE POMIDOROWYM
SKŁADNIKI
14 SZTUK / 7 PORCJI
- 1/4 główki młodej kapusty (ok. 500 g poszatkowanej kapusty)
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego (szynka, łopatka) lub indyka
- 3 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- oliwa do smażenia
- 1 litr bulionu (np. z kostki)
- 800 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- przyprawy: 1 łyżeczka soli i zmielonego pieprzu, 4 łyżeczki słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę umyć, odkroić głąba, liście bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić melakserem lub szatkownicą. Włożyć do dużej miski, dodać 1/2 łyżeczki soli i mieszać dłonią lekko ugniatając przez około 1 minutę. Odstawić na 15 minut aby kapusta zmiękła.
- Do kapusty dodać mielone mięso, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty 1 ząbek czosnku i 2 łyżeczki papryki w proszku. Połączyć z kapustą.
- Dodać jajka, kaszę (odłożyć 2 łyżki do obtoczenia) i całość dokładnie wyrobić w dłoniach.
- Uformować podłużne kotleciki, obtoczyć delikatnie w odłożonej kaszy i ułożyć je na desce.
- Przygotować bardzo duży, szeroki garnek. Rozgrzać w nim 1 łyżkę oliwy i lekko podsmażyć starty 1 ząbek czosnku.
- Wlać bulion i zagotować.
- Na dużą patelnię wlać 3 łyżki oliwy i obsmażyć z dwóch stron kotlety. Po obsmażeniu włożyć do garnka z bulionem. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Nie mieszać gołąbków bo mogą się rozpadać!
- Dodać passatę oraz pozostałe 2 łyżeczki papryki w proszku, doprawić pozostałą solą oraz pieprzem (po około 1/2 łyżeczki lub do smaku). Wymieszać, ale potrząsając delikatnie garnkiem (nie mieszać łyżką). Gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec dodać koperek.
PROPOZYCJA PODANIA
młode ziemniaki z koperkiem