E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

 OK. 24 SZTUK
  • ok. 24 truskawek (średniej wielkości)
  • 500 g twarogu
  • 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mała szczypta soli
  • ok. 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
DO PODANIA
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
  • osłodzona śmietana

PRZYGOTOWANIE

  • Truskawki opłukać, oderwać szypułki, osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • Twaróg rozgnieść zgrubnie praską do ziemniaków na płaskiej powierzchni (macie, stolnicy). Wystarczy kilka – kilkanaście ugnieceń, chodzi bardziej o napuszenie sera niż o uzyskanie gładkiej konsystencji.
  • Dodać do niego mąkę pszenną, jajka oraz małą szczyptę soli. Połączyć składniki dłońmi i zagnieść (jak najkrócej) jednolite ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać niewielką ilością dodatkowej mąki.
  • Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko ją osolić.
  • Odkraiwać po niedużym kawałku ciasta (lub wcześniej pokroić je na 24 części), rozpłaszczyć na dłoni, położyć w środek truskawkę i skleić brzegi ciasta.
  • Uformować gładką kulę w dłoniach a następnie obtoczyć ją w skrobi ziemniaczanej.
  • Włożyć połowę knedli do zagotowanej wody, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i spokojnie gotować przez ok. 5 minut.
  • Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Ugotować resztę knedli.
  • Gorące knedle polać masłem ze słodką bułką tartą i podawać z posłodzoną śmietaną.
  • Słodka bułka tarta: na patelni roztopić masło, podgrzać i sklarować (gry utworzy się piana zebrać ją i usunąć). Do masła dodać bułkę tartą i mieszając lekko zrumienić. Pod koniec dodać cukier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

9 + 1 =