KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
OK. 24 SZTUK
- ok. 24 truskawek (średniej wielkości)
- 500 g twarogu
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
- 2 jajka
- mała szczypta soli
- ok. 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
DO PODANIA
- 3 łyżki bułki tartej
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub białego
- osłodzona śmietana
PRZYGOTOWANIE
- Truskawki opłukać, oderwać szypułki, osuszyć na papierowych ręcznikach.
- Twaróg rozgnieść zgrubnie praską do ziemniaków na płaskiej powierzchni (macie, stolnicy). Wystarczy kilka – kilkanaście ugnieceń, chodzi bardziej o napuszenie sera niż o uzyskanie gładkiej konsystencji.
- Dodać do niego mąkę pszenną, jajka oraz małą szczyptę soli. Połączyć składniki dłońmi i zagnieść (jak najkrócej) jednolite ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypać niewielką ilością dodatkowej mąki.
- Zagotować wodę w dużym garnku. Lekko ją osolić.
- Odkraiwać po niedużym kawałku ciasta (lub wcześniej pokroić je na 24 części), rozpłaszczyć na dłoni, położyć w środek truskawkę i skleić brzegi ciasta.
- Uformować gładką kulę w dłoniach a następnie obtoczyć ją w skrobi ziemniaczanej.
- Włożyć połowę knedli do zagotowanej wody, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i spokojnie gotować przez ok. 5 minut.
- Wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Ugotować resztę knedli.
- Gorące knedle polać masłem ze słodką bułką tartą i podawać z posłodzoną śmietaną.
- Słodka bułka tarta: na patelni roztopić masło, podgrzać i sklarować (gry utworzy się piana zebrać ją i usunąć). Do masła dodać bułkę tartą i mieszając lekko zrumienić. Pod koniec dodać cukier.