E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

CHLEB Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SKŁADNIKI

  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 350 g wody mineralnej niegazowanej

PRZYGOTOWANIE

  • Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 – 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
  • Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ostrożnie ciasto z miski do garnka, wybierając je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu można położyć na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął przypalać).
  • Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.

WSKAZÓWKI

  • Podobny chleb można zrobić bez dodatków lub zastąpić suszone pomidory pokrojonym i podsmażonym boczkiem lub mieszanką różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich czy rodzynek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

54 + = 56