Przejdź do treści
SKŁADNIKI
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
- 1 łyżeczka cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
- 350 g wody mineralnej niegazowanej
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 – 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
- Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ostrożnie ciasto z miski do garnka, wybierając je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu można położyć na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął przypalać).
- Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
WSKAZÓWKI
- Podobny chleb można zrobić bez dodatków lub zastąpić suszone pomidory pokrojonym i podsmażonym boczkiem lub mieszanką różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich czy rodzynek.