E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

JAJKA ZAPIEKANE NA BOCZKU

SKŁADNIKI

 1 PORCJA
  • 4 plasterki cieniutkiego boczku wędzonego (np. paczkowany)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • do podania: bagietka
SALSA PICO DE GALLO
  • 1 pomidor
  • kawałek cebuli
  • kawałek papryczki chili
  • kilkanaście listków świeżej kolendry
  • opcjonalnie: łyżeczka soku z limonki

PRZYGOTOWANIE

  • Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc (środkowy program lub ok. 220 stopni C).
  • Przygotować salsę pico de gallo: sparzyć i obrać pomidora, miąższ pokroić w kosteczkę pozbywając się soku i pestek. Dodać posiekaną cebulę oraz papryczkę i połowę posiekanej kolendry oraz opcjonalnie skropić limonką.
  • Na patelnię lub naczynie do zapiekania wlać oliwę i ułożyć plasterki boczku. Podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 3 minuty aż boczek podtopi się i zacznie rumienić.
  • Wówczas delikatnie wbić jajka, posypać salsą pomidorową, doprawić solą morską i wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty lub do czasu aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Podawać posypując resztą kolendry.

PROPOZYCJA PODANIA

bagietka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

50 − 42 =