JAJKA ZAPIEKANE NA BOCZKU
SKŁADNIKI
1 PORCJA
- 4 plasterki cieniutkiego boczku wędzonego (np. paczkowany)
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- do podania: bagietka
SALSA PICO DE GALLO
- 1 pomidor
- kawałek cebuli
- kawałek papryczki chili
- kilkanaście listków świeżej kolendry
- opcjonalnie: łyżeczka soku z limonki
PRZYGOTOWANIE
- Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc (środkowy program lub ok. 220 stopni C).
- Przygotować salsę pico de gallo: sparzyć i obrać pomidora, miąższ pokroić w kosteczkę pozbywając się soku i pestek. Dodać posiekaną cebulę oraz papryczkę i połowę posiekanej kolendry oraz opcjonalnie skropić limonką.
- Na patelnię lub naczynie do zapiekania wlać oliwę i ułożyć plasterki boczku. Podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 3 minuty aż boczek podtopi się i zacznie rumienić.
- Wówczas delikatnie wbić jajka, posypać salsą pomidorową, doprawić solą morską i wstawić do piekarnika na ok. 3 minuty lub do czasu aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne. Podawać posypując resztą kolendry.
PROPOZYCJA PODANIA
bagietka