INDYK W SOSIE Z DYNIĄ I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 10 kawałków suszonych grzybów
- 500 g filetu z piersi indyka
- przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka curry, po 1/2 łyżeczki oregano i papryki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni (300 g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
- natka pietruszki
- _PRZYGOTOWANIE
- Suszone kawałki grzybów zalać wrzątkiem i odstawić.
- Filet pokroić na nieco większe (ok. 2 cm) kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, oregano i papryką a następnie wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, odłożyć.
- Dynię obrać, usunąć środek z nasionami, miąższ pokroić w kosteczkę i odmierzyć potrzebną ilość (ok. 2 szklanki, 300 g).
- Rozgrzać większą patelnię lub większy rondel z pokrywą. Wlać olej i jak będzie nagrzany wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 1 minutę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dynię i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 1 – 2 minuty.
- Dodać umyte i pokrojone na plasterki kapelusze pieczarek i smażyć przez ok. 2 minuty.
- Dodać gorący bulion i odcedzone suszone grzyby. Całość wymieszać i zagotować.
- Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut.
- Zdjąć pokrywę, wlać śmietankę, wymieszać a następnie delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.
PROPOZYCJA PODANIA
podsmażane kopytka / puree ziemniaczane / kluski śląskie / gnocchi / makaron