E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

INDYK W SOSIE Z DYNIĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

 4 PORCJE
  • 10 kawałków suszonych grzybów
  • 500 g filetu z piersi indyka
  • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka curry, po 1/2 łyżeczki oregano i papryki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę obranej dyni (300 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • _PRZYGOTOWANIE
    • Suszone kawałki grzybów zalać wrzątkiem i odstawić.
    • Filet pokroić na nieco większe (ok. 2 cm) kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry, oregano i papryką a następnie wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, odłożyć.
    • Dynię obrać, usunąć środek z nasionami, miąższ pokroić w kosteczkę i odmierzyć potrzebną ilość (ok. 2 szklanki, 300 g).
    • Rozgrzać większą patelnię lub większy rondel z pokrywą. Wlać olej i jak będzie nagrzany wrzucić mięso, obsmażać z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut.
    • Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 1 minutę.
    • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dynię i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 1 – 2 minuty.
    • Dodać umyte i pokrojone na plasterki kapelusze pieczarek i smażyć przez ok. 2 minuty.
    • Dodać gorący bulion i odcedzone suszone grzyby. Całość wymieszać i zagotować.
    • Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut.
    • Zdjąć pokrywę, wlać śmietankę, wymieszać a następnie delikatnie zagotować. Posypać natką pietruszki.

    PROPOZYCJA PODANIA

    podsmażane kopytka / puree ziemniaczane / kluski śląskie / gnocchi / makaron

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

78 + = 82