HERBATA ZIMOWA
SKŁADNIKI
1 PORCJA
- ok. 300 ml wrzątku
- 1 saszetka czarnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- 5 goździków
- 1,5 cm kawałek imbiru
- plater pomarańczy
- plaster cytryny
- 1 łyżka syropu malinowego
- 1 łyżeczka miodu
PRZYGOTOWANIE
- Zagotować wodę na herbatę.
- Do kubka lub większej szklanki włożyć laskę cynamonu, anyż, goździki, obrany i pokrojony na plasterki imbir.
- Włożyć saszetkę herbaty i zalać wrzątkiem. Odczekać ok. 2 – 3 minuty na zaparzenie herbaty, następnie wyjąć saszetkę.
- Do herbaty włożyć przekrojone na pół plastry pomarańczy i cytryny.
- Na koniec wlać sok malinowy oraz miód i wymieszać.
WSKAZÓWKI
Aby imbir był bardziej wyczuwalny, a sama herbata bardziej wyrazista w smaku, można zetrzeć (uprzednio obrany) imbir na tarce.