POLĘDWICZKA Z PIEPRZEM W SOSIE PIECZARKOWYM Z chrzanowym purée ziemniaczanym
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 polędwica wieprzowa (500 g)
- sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
SOS Z PIECZARKAMI
- 350 g pieczarek
- 1/2 szklanki gorącego domowego bulionu lub wody
- kilka kawałków suszonych grzybów
- 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brandy lub whisky (opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy (np. dijon)
- 1/4 szklanki (60 ml) gęstej śmietany 30%
PURÉE Z CHRZANEM- 800 g ziemniaków
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE
- Polędwicę ocieplić w temp. pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion lub wodę zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcestershire (lub sojowym). Posiekać natkę pietruszki i cebulę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Polędwicę doprawić solą i dokładnie obłożyć pieprzem, posmarować 1 łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię (np. taką, którą można wstawiać do piekarnika, jeśli takiej nie mamy, używamy zwykłej i jednocześnie nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia).Na patelni podgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika (razem z patelnią lub przełożyć na blaszkę) i piec przez 18 minut. Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na nieco większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy (opcjonalnie) i chwilkę pogotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, ustawić ogień na umiarkowany i gotować sos przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki. Sprawdzić czy sos jest odpowiednio słony. Purée ziemniaczane z chrzanem: Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki i podawać z wybraną surówką.