E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

SERNIK CHAŁWOWY

SKŁADNIKI

SPÓD
  • 150 g ciemnych herbatników petit beurre
  • 70 g masła
MASA SEROWA
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 130 g cukru
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 150 ml śmietanki lub śmietany 18%
  • 200 g chałwy waniliowej
POLEWA
  • 50 ml śmietanki lub śmietany 18%
  • 100 g chałwy waniliowej
ORAZ
  • 50 g chałwy waniliowej do pokruszenia
PRZYGOTOWANIE
  • Herbatniki pokruszyć i dokładnie zmiksować z masłem (np. w rozdrabniaczu, mini melakserze). Powstałą masą wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm (do mniej więcej połowy).
  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę (co zapobiega pękaniu sernika).
  • Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
  • Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • W małym garnku umieścić śmietankę oraz pokruszoną chałwę. Mieszając rózgą jednocześnie podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
  • Dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników.
  • Gotową masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika.
  • Sernik piec przez ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić.
  • W międzyczasie polać polewą: w garnku umieścić śmietankę i pokruszoną chałwę, podgrzewać jednocześnie mieszając rózgą, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć na wierzch sernika. Posypać pokruszoną chałwą.
  • Można wstawić do lodówki do schłodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 5 = 3