SERNIK CHAŁWOWY
SKŁADNIKI
SPÓD
- 150 g ciemnych herbatników petit beurre
- 70 g masła
MASA SEROWA
- 1 kg zmielonego twarogu
- 130 g cukru
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- 150 ml śmietanki lub śmietany 18%
- 200 g chałwy waniliowej
POLEWA
- 50 ml śmietanki lub śmietany 18%
- 100 g chałwy waniliowej
ORAZ
- 50 g chałwy waniliowej do pokruszenia
PRZYGOTOWANIE
- Herbatniki pokruszyć i dokładnie zmiksować z masłem (np. w rozdrabniaczu, mini melakserze). Powstałą masą wyłożyć spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm (do mniej więcej połowy).
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę (co zapobiega pękaniu sernika).
- Do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty.
- Dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
- W małym garnku umieścić śmietankę oraz pokruszoną chałwę. Mieszając rózgą jednocześnie podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
- Dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika.
- Sernik piec przez ok. 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika (można stopniowo) i ostudzić.
- W międzyczasie polać polewą: w garnku umieścić śmietankę i pokruszoną chałwę, podgrzewać jednocześnie mieszając rózgą, aż powstanie gładka masa. Wyłożyć na wierzch sernika. Posypać pokruszoną chałwą.
- Można wstawić do lodówki do schłodzenia.