E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

KURCZAK CYTRYNOWY

SKŁADNIKI

 2 – 3 PORCJE
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek świeżego
  • 1 jajko
  • 70 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 lyżka oliwy extra
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki bulionu
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  • Filety kurczaka oczyścić i przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety, następnie rozdzielić na mniejsze filety. Rozbić tłuczkiem na taką samą grubość.
  • Doprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem, następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a na koniec w mieszance parmezanu i mąki.
  • Rozgrzać dużą patelnię, dodać masło i oliwę. Włożyć filety drobiowe i smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony.
  • Odkroić 3 plasterki cytryny do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Wlać go na patelnię z kurczakiem, następnie dodać bulion.
  • Gotować przez minutę, przewrócić filety na drugą stronę i zakończyć gotowanie. Posypać natką i udekorować plasterkami cytryny.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki pieczone / brokuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

42 + = 52