Omlet twarogowy z jabłkami
Składniki
1 porcja
- 2 jajka
- 125 g twarogu
- 1 cukier wanilinowy lub 1,5 łyżki cukru
- 20 g (2 płaskie łyżki) mąki pszennej
- 20 g (2 płaskie łyżki) mąki / skrobi ziemniaczanej
- 125 g jabłka (1 małe)
- 2 łyżeczki masła do smażenia
Przygotowanie
- Jajka, twaróg, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować w rozdrabniczu – melakserze lub za pomocą blendra.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko i wymieszać.
- Rozgrzać małą patelnię o średnicy 16 – 18 cm i posmarować ją 1 łyżeczką masła.
- Wyłożyć masę twarogową z jabłkami, rozłożyć po całej powierzchni patelni, przykryć pokrywą i smażyć na niedużym (umiarkowanym) ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor.
- Przewrócić na drugą stronę (*patrz wskazówka na dole), dać resztę masła przy brzegu patelni i powtórzyć smażenie pod przykryciem.
Wskazówki
* Omlet najlepiej przewrócić za pomocą talerza – nakryć omlet talerzem, ostrożnie przewrócić patelnię z omletem „do góry nogami” tak aby omlet znalazł się na talerzu. Teraz zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony.