E-ZAHUTYN.COM.PL

Witamy na naszej stronie wsi Zahutyń. Tutaj znajdą państwo najnowsze wydarzenia, które dotyczą naszego regionu i naszej wspaniałej miejscowości.

E-ZAHUTYN.COM.PL
KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH

Omlet twarogowy z jabłkami

Składniki

 1 porcja
  • 2 jajka
  • 125 g twarogu
  • 1 cukier wanilinowy lub 1,5 łyżki cukru
  • 20 g (2 płaskie łyżki) mąki pszennej
  • 20 g (2 płaskie łyżki) mąki / skrobi ziemniaczanej
  • 125 g jabłka (1 małe)
  • 2 łyżeczki masła do smażenia

Przygotowanie

  • Jajka, twaróg, cukier wanilinowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować w rozdrabniczu – melakserze lub za pomocą blendra.
  • Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko i wymieszać.
  • Rozgrzać małą patelnię o średnicy 16 – 18 cm i posmarować ją 1 łyżeczką masła.
  • Wyłożyć masę twarogową z jabłkami, rozłożyć po całej powierzchni patelni, przykryć pokrywą i smażyć na niedużym (umiarkowanym) ogniu przez ok. 2 – 3 minuty na złoty kolor.
  • Przewrócić na drugą stronę (*patrz wskazówka na dole), dać resztę masła przy brzegu patelni i powtórzyć smażenie pod przykryciem.

 

Wskazówki

* Omlet najlepiej przewrócić za pomocą talerza – nakryć omlet talerzem, ostrożnie przewrócić patelnię z omletem „do góry nogami” tak aby omlet znalazł się na talerzu. Teraz zsunąć omlet z talerza z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

42 + = 50